Галузі застосування розвідки відкритих джерел даних (OSINT)

Автор(и)

  • Богдан Вікторович Ліцук Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Владислав Володимирович Стрелков Волинський національний університет імені Лесі Українки

Анотація

Розвідка відкритих джерел даних (з англ. – Open Source Intelligence, далі – OSINT) може бути помічною для різних організацій, включаючи: уряди, бізнес, наукові установи; а також може допомогти журналістам та фахівцям із кібербезпеки отримувати важливу інформацію про конкурентів, партнерів, клієнтів, ринки, загрози, можливості тощо. OSINT також може допомогти звичайним людям перевіряти факти, захищатися від дезінформації, підвищувати свою обізнаність та навички. Проте OSINT також може бути використаний для зловмисних цілей, таких як соціальна інженерія, шпигунство, крадіжка даних тощо. З огляду на це, дослідження теми OSINT викликає значну зацікавленість у вчених, які працюють у різних галузях: військовій, політичній, соціологічній, психологічній та ін., задля підвищення наукового рівня та якості його застосування.

Біографії авторів

Богдан Вікторович Ліцук , Волинський національний університет імені Лесі Українки

Здобувач кафедри національної безпеки

Владислав Володимирович Стрелков , Волинський національний університет імені Лесі Українки

Ph. D., старший викладач кафедри національної безпеки

Посилання

What is OSINT (Open-Source Intelligence?). SANS Institute. Cyber Security Training. URL: https://www.sans.org/blog/what-is-open-source-intelligence/ (date of access: 16.01.2024);

OSINT – що це таке, суть, визначення та приклади, види, методи та інструменти розвідки на основі відкритих джерел. Termin.in.ua. URL: https://termin.in.ua/osint-rozvidka-na-osnovi-vidkrytykh-dzherel/ (дата звернення: 16.01.2024)

Базовий OSINT курс від Molfar. OSINT-спільнота Molfar. URL: https://www.udemy.com/course/osint-molfar/ (дата звернення: 16.01.2024);

Використання інструментів та методів OSINT для отримання пошукової інформації : практичний порадник / Зоренко Д., Лех Р, Кулик Д., Червяков О. Харків : ІПЮК для СБУ, 2023. 36 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-09

Номер

Розділ

Секція 3. Інформаційна політика, комунікація, культура та нові технології формування політичних дискурсів